Умората и сънливостта могат да се засилят през зимните дни, но постоянното тонизиране с кафе изтощава организма. Има продукти, които са природни енергетици, действащи по-добре в това отношение от кафето, защото нямат страничните му ефекти. Кои са те?

Авокадо. Добавете порция авокадо в менюто, когато тонусът ви е спаднал и се чувствата отпаднали. Освен пантотенова киселина и витамин В, който помага на клетките да превърнат храната в енергия, авокадото е богато на здравословни мазнини, които помагат на тялото да усвоява хранителни вещества. Фибрите в авокадото от своя страна забавят повишаването и падането на кръвната захар след хранене или закуска, като по този начин допринасят за по-стабилно енергийно ниво.

Зелени листни зеленчуци. Кафето е в състояние да даде прилив на енергия, но този ефект може да се окаже нестабилен и освен това да предизвика рязка сънливост след известно време. Зелените зеленчуци решават проблема много по-ефективно. Те се характеризират с високо съдържание на желязо, калций, фибри, фолиева киселина, магнезий, витамини А, С, Е и К - всички тези вещества поддържат активността на физиологичните процеси. В същото време желязото и витамин С в зелените листни зеленчуци действат синергично, помагайки да се предотврати анемията, която е основната причина за умора, особено при жените.

Продукти с манган. Манганът е важен за разграждането на другите хранителни вещества, които увеличават енергията в организма. Негови добри доставчици са ананасът, ядките и овесените ядки.

Банани. Те са пълни с калий, който поддържа желаното ниво на влага в клетките, което е ключов фактор за естественото чувство на енергичност (обърнете внимание, че кафето просто помага да се дехидратирате). В допълнение, фитохимикалите в бананите помагат за възстановяване от напрежението и претоварването.

Тъмен шоколад. Шоколадът със 75 или повече процента какао е добър източник на кофеин и теобромин, два природни стимуланта, които могат да повишат енергията и настроението. Освен това има много антиоксиданти, които подобряват притока на кръв и заедно с това насищат с кислород мозъка и мускулите.

Вода. Липсата на влага в тялото забавя физиологичните процеси, включително метаболизма, свързан с производството на енергия. В резултат на това се появяват умора, летаргия и сънливост. Пиенето на достатъчно вода е от съществено значение за поддържане на енергията.

Цвекло. То съдържа естествени нитрати и антиоксиданти, които увеличават притока на кръв и, следователно, по-добре насищат мозъка и мускулите с кислород.

Едновременно с това е важно да консумирате различни плодове и зеленчуци, за да сте бодри. Те са основните доставчици на различни микроелементи за тялото, недостигът на които кара организма да работи много по-усърдно, за да може да ги компенсира. И в резултат на това човек е много по-уморен и отпуснат.