Известно е че съдържащите кофеин енергийни напитки притежават стимулиращ ефект. Заради това те станаха част от тренировките на спортистите, които ги употребяват и преди състезание.

Какво обаче крие пристрастеността към такива напитки и какво може да ни причини тя? Учени от университета Камило Хосе Села го проучиха.

В четиригодишното изследване участвали футболистите, плувци, баскетболисти, алпинисти, ръгбисти, тенисисти, волейболисти и хокеисти, които преди състезание изпивали по три кутии енергийни напитки. В същото време контролната група пиела плацебо. С помощта на GPS устройство учените оценявали производителността на спортистите, като определяли също и разстоянието, което те преодоляват и развитата от тях скорост. Едновременно с това учените измервали и мускулната им сила с помощта на динамометри и потенциометри.

За четирите години резултатите на пиещите енергийни напитки се подобрили с 37%. Най-забележим ефект имало при колективните спортове. Енергийните напитки повишили скачането при баскетболистите, мускулната сила при алпинистите, скоростта на плувците и броя на спечелените точки при тенисистите.

Това са само обективните показатели. Учените обаче анкетирали спортистите и за общите усещания след употребата на енергийните напитки и така установили неизбежните странични ефекти.

Спортистите, пиещи енергийни напитки, се чувствали много по-силни и устойчиви от тези в контролната група. Заради енергийните напитки обаче, спортистите по-често страдали от безсъние и неврози. Освен това нивото на стимулация оставало високо задълго и след състезанието. Резултатите не зависели от пола на участниците.