Предсърдното мъждене може да бъде следствие от емоционално и физическо изтощение поради стрес на работното място и у дома. Това сочат резултатите от проучване на американски учени от Университета в Южна Калифорния, публикувано в списанието European Journal of Preventive Cardiology.

Изследователите анализирали данни, свързани с близо 11 и половина хиляди души. В началото на изследването, през 1990-1992 г., никой от тези хора не е страдал от предсърдно мъждене, нарушение на сърдечния ритъм, характеризиращо се с бързо неправилно предсърдно свиване. Този вид аритмия е потенциално опасен за живота, тъй като увеличава риска от сърдечна недостатъчност и инсулт. Всички участници в изследването били тествани за признаци на синдрома на професионално изгаряне - емоционално и физическо изтощение, свързано с продължителен, силен стрес на работното място и у дома.

Изгарянето се характеризира с разпад, постоянна умора, липса на енергия, чувство на раздразнение и деморализация.

Наблюденията на участниците се извършвали в продължение на 24 години, до 2016 г. През това време повече от две хиляди души са имали пристъпи на предсърдно мъждене. Анализ на събраната информация показала, че хората с максимално ниво на изгаряне в началото на проучването имат 20% по-висок риск от предсърдно мъждене от тези, които не страдат от изчерпване на жизнеността.

Както предполага ръководителят на изследователския екип Първен К. Гарг, два биологични механизма могат да са в основата на това явление. Изгарянето е свързано с повишено ниво на възпаление и увеличаване на физиологичния отговор на тялото на стрес. Когато тези две неща се активират хронично, това причинява сериозно увреждане на сърдечната тъкан, което може да доведе до развитие на аритмии, обяснява Гарг.