Настроението и емоциите могат в прекия смисъл да променят нашия поглед към околната среда, твърдят американски психолози от страниците на списание Psychological Science.

Проведените от тях експерименти показали че под влияние на негативно оцветените емоции хората започват по-трудно да различават оттенъците на синия и жълтия цветове.

В експеримента участвали 127 души. Част от тях гледали видеоклип, предизвикващ чувство на тъга, а другите – откъси от смешна комедия. След това на всички от тях показвали 48 различно оцветени образци, а те трябвало да определят към коя цветова гама може да се отнесе всеки образец – червена, жълта, зелена или синя.

Оказало се, че участниците в тъжно настроение много по-неточно от другите успявали да определят цвета на образците, отнасящи се до синята и жълтата гама. Що се отнася до червените и зелени оттенъци, то настроението не влияело за правилното им възприемане.

Учените все още не са изяснили биологичните причини, лежащи в основата на открития феномен. Получените данни говорят за това, че настроението ни и емоциите могат да влияят на точния ни поглед към света около нас, коментира един от авторите на изследването Кристофър Терстенсън от Рочестърския университет.