Екип от испански и американски учени успяха да създадат ембрион-химера на хора и маймуни в лаборатория в Китай, съобщава вестник Pais с позоваване на един от участниците в проекта, биологът и проректор за изследвания в Католическия университет в Мурсия Естрела Нунес.

Организмът, създаден от техните генетично хетерогенни клетки, се счита за химера в биологията.

Учените инжектирали човешки стволови клетки в животински ембриони, за да отглеждат нови органи за трансплантация. Резултатът от експериментите бил ембрион с човешки клетки, който така и не се родил, тъй като учените спрели процеса.

Екипът от учени включвал представители на католическия университет в Мурсия и Американския институт за биологични изследвания Salk, ръководеше експериментите на испанеца Хуан Карлос Изписуа.

Резултатите са много обещаващи, каза Нунес. На този етап учените не разкриват подробностите на експеримента, тъй като те ще публикуват резултатите му в международно научно списание.

Сега ние, учени от Католическия университет в Мурсия и Института за биологични изследвания на Salk, се опитваме да постигнем напредък и да продължим изследванията не само с човешки клетки и гризачи и свине, но и с клетки, които не са човешки примати, каза ръководителят на проекта Izpisua.

Проучванията са проведени в Китай, тъй като испанското законодателство силно ограничава подобни изследвания. Валидните изследвания са свързани с фатални заболявания. Крайната цел е да се създаде човешки орган, подходящ за трансплантация, но самият път към целта е почти толкова интересен за учените, казва Нунес.

Директорът на Центъра за регенеративна медицина в Барселона Анхел Райа вече отбеляза значението на спазването на „етични бариери“ в експериментите с химери. Какво се случва, ако стволовите клетки ... образуват човешки неврони в мозъка на животното? Ще има ли съзнание? И какво се случва, ако стволовите клетки се превърнат в сперматозоиди?, пита той. Нунес, обаче, заявява, че учените са създали механизъм, който ще приведе към „самоунищожението на човешките клетки, ако те мигрират към мозъка“.