До края на годината Аджибадем Сити Клиник Болица Токуда ще въведе роботизирани интервенции със системата Да Винчи в направленията гръдна и коремна хирургия. Това съобщи медицинският директор на лечебното заведение и началник на отделението по Урология д-р Калоян Давидов. Екипи от двете специалности са в етап на обучение и се очаква да бъдат сертифицирани през есента.

Роботизираната хирургия ще бъде от изключителна полза за пациентите с онкологични заболявания, както и в случаите, когато лапароскопският достъп е затруднен, обясни д-р Веселин Маринов – началник сектор Минимално инвазивна и лапароскопска хирургия към Клиника по Чернодробно-жлъчна, панкреатична и обща хирургия, обучаващ се за робот-асистирана коремна хирургия. Д-р Цветан Минчев, началник отделение по Гръдна хирургия, който също е в сертификационна процедура за работа с Да Винчи допълни, че благодарение на робота някои големи по обем операции в гръдната хирургия за първи път ще могат да се извършат миниинвазивно и с висока прецизност.

Сертифицираните хирурзи д-р Калоян Давидов, уролог, д-р Тодор Димитров и д-р Лъчезар Танчев, акушер-гинеколози, демонстрираха пред очите на пациентите и посетителите на лечебното заведение принципите на работа на системата. Специалната демонстрационна машина, модел Da Vinci Xi® ще остане в Централно фоайе на болницата до края на работния ден във вторник.

Какво представлява роботът Da Vinci Xi®

Хирургията с Да Винчи се нарича още робот-асистирана лапароскопска хирургия и се осъществява чрез интерактивни роботизирани ръце. Хирургът е разположен на конзола, която получава триизмерно изображение на оперативното поле с висока разделителна способност и до десеткратно увеличение. От своята позиция хирургът управлява роботизираните ръце, като неговите движения се оразмеряват, филтрират и превръщат в много фини прецизни движения на микро инструментите в тялото на пациента. Технологията позволява и хирургия от разстояние или т.нар. телехирургия.

Минимален риск

Робот-асистираната хирургия осигурява минимална кръвозагуба и значително намаляване на рисковете от постоперативни инфекции при всички интервенции.

Данните показват, че при онко-урологични операции роботизираната система може да допринесе за намаляване на риска от инконтиненция (незадържане на урина) 2 до 3 пъти, и намаляване на риска от еректилна дисфункция при мъжете до 2 пъти.

При жени с наднормено тегло и затлъстяване роботизираната гинекологична хирургия има доказана имунощадяща роля при лечение на ендометриален карцином. 

Бързо възстановяване              

С роботизираната система Да Винчи хирургичните действия се извършват с най-ниските възможни нива на травматичност и постоперативни болки.

Възстановяването е значително по-бързо от отворената хирургия: обикновено на следващия ден пациентът може да се изправи и раздвижи, може да напусне болницата до 3 дни след операцията и да се върне към обичайното си всекидневие след една до три седмици, в зависимост от вида и обема на операцията.

Кога се прилага

Роботизираната система Да Винчи е и прецизен хирургичен инструмент, който може да се използва във всяко хирургично направление. Най-богат опит и доказани предимства до момента има в Урологията и Гинекологията.

В урологията Да Винчи е предпочитан хирургичен метод при рак на простатата, пикочния мехур и бъбреците, за отстраняване на съответния орган, както и при стеснения и запушвания на отделителната система, пластични реконструкции на бъбречните кухини и други урологични интервенции.

В гинекологията този изключително прецизен метод се прилага за хирургично лечение на рак на органите на репродуктивната система при жената, някои доброкачествени образувания в матката, фиброидни тумори, ендометриоза, тазов пролапс и др.

Хирурзи от всички направления тестват Da Vinci Xi® днес и утре пред очите на посетителите и пациентите на лечебното заведение