Яденето на едно яйце на ден е полезно за здравето, показа проучване на канадски учени. И в това количество яйцата не застрашават организма с холестерол.

Дълго време кокошите яйца имаха лоша репутация, защото се смяташе, че след употребата им в организма нивата на холестерола се увеличават. Но учените опровергаха това мнение и доказаха, че яйцата са полезни за здравето като цяло и за сърцето в частност.

Новото проучване на експерти от университета Макмастър в Канада потвърди, че едно яйце на ден не увеличава риска от сърдечно-съдови заболявания. Резултатите са публикувани от The American Journal of Clinical Nutrition.

Умерената консумация на яйца не влияе на вероятността от сърдечни заболявания или приближаването на смъртността, се казва в съобщение на изследователите. Значителен брой от хората, които учените са наблюдавали, ядат около едно яйце на ден или по-малко. Установено е, че рискът от сърдечни заболявания от това не се увеличава, особено ако в миналото хората вече са се сблъсквали с тези опасности. Опасността от диабет също не нараства.

Знаем, че лошият холестерол или липопротеините с висока плътност отдавна са свързани със сърдечно-съдови заболявания. Ето защо досега някои медицински препоръки съдържат съвети за ограничаване на употребата на яйца до три броя седмично.

Новото проучване опроверга страховете. Въпреки че яйцата съдържат повишени нива на диетичен холестерол, учените не са открили връзка между консумацията на яйца и повишените нива на лошия холестерол в кръвта.