Една трета от хората не оказват първа помощ на улицата, сочи анкета на учени от Уоруикския университет. Анкетата е инициирана от благотворителната организация British Heart Foundation по повод 16 октомври –Ден за рестартиране на сърцето (Restart a Heart Day), който за пръв път се отбелязва в цял свят.

Кампанията, която във Великобритания се провежда вече за пети път, цели да привлече вниманието към това доколко е важна кардиопулмоналната реанимация (CPR).

В анкетата участвали 4 хиляди души, които трябвало да отговарят знаят ли за CPR и как се държат в ситуации, ако на някого около тях сърцето спре.

Резултатите се оказали недотам утешителни - почти една трета (30%) заявили, че няма да започнат самостоятелно да оказват помощ, ако видят, че на някого на улицата му прилошее. Другите 70% заявили, че все пак ще изпробват в такава ситуация да започнат да правят изкуствено дишане и непряк масаж на сърцето до пристигането на бърза помощ. И макар абсолютното болшинство от участниците (96%) да са готови незабавно да извикат бърза помощ, ако някой падне на улицата, загуби съзнание и спре да диша, 4% от анкетираните заявили, че няма да го обгрижат.

Специалистите подчертават, че при спиране на сърцето става въпрос за секунди, и дори и да не сте достатъчно уверени в уменията си да правите CPR, все пак си струва да опитате да спасите живот. Защото в такъв момент шансовете на човек да преживее тази ситуация клонят към нула.

Правете каквото може, за да помогнете, отколкото да не правите нищо, отбелязва шефът на British Heart Foundation Саймън Гилеспи. Главният мозък започва да загива заради недостиг на кислород само три минути след спиране на сърцето, затова началото на кардиопулмоналната реанимация (CPR) незабавно след спирането на сърцето е толкова важна– тя увеличава най-малко двойно шансовете за преживяване, коментират от British Heart Foundation.