Много от хората сънуват еротични сънища, но немалко са и тези, които изпитват оргазъм в съня си. Това явление е характерно не само за юношите, но и за жените от всички възрасти, пише The Daily Mail. Американски учени от университета по изследване на секса в Кингсли показало, че повечето дами периодично изпитват оргазъм насън – от съзряването до 50 годишна възраст, независимо дали са самотни или не.

В анкетата им участвали 11 хиляди души, които разказвали за своя сексуален живот. Оказало се, че 13% от мъжете и 5% от жените изпитват своя първи оргазъм тъкмо по време на сън,  еротични сънища имали 70% от жените и 100% от мъжете.

Женският оргазъм им психологична природа, обяснява д-р Деби Хербеник. Затова настъпването му по време на сън не е свързано с мастурбация. Колегите й смятат, че ключ към достигане на сексуално освобождаване са тъкмо еротичните сънища. Удовлетворението по време на сън се „ражда“ в мозъка и не е свързано със стимулация на гениталиите, обясняват учените.

Допълнителен стимул за появата на оргазъм по време на сън могат да станат спането по корем и умората преди лягане, уточняват експертите.