Кратка интервална тренировка, включваща само минута силово натоварване е толкова ефективна, колкото и 45 минути натоварване със средна интензивност.

Това откритие направили канадски учени от университета МакМастер, чиято статия е публикувана в списание PLOS ONE.

В изследването участвали 27 мъже, които водят предимно седящ начин на живот. Средната възраст на участниците била 27 години. 19 от тях в продължение на три месеца три пъти седмично тренирали на велотренажор, а останалите въобще не тренирали. От тези, които тренирали, 9 души правили кратки интервални тренировки (sprint interval training, SIT), а 10 души – продължителни тренировки със средна интензивност (moderate-intensity continuous training, MICT).

Протоколът на изпълнение на SIT заема максимум 10 минути – 2-3 минутни загрявка, после три подхода по 20 секунди с много високо натоварване, редувано с периоди от бавни движение (2 минути) и още 3-4 минути за охлаждане на мускулите в края на тренировката.

MICT предполага 45 минути постоянна работа на велотренажора плюс 5 минути за загрявка и охлаждане.

По време на експеримента измервали основните показатели на здравословното състояние на всички участници. В това число и показателите на кардиореспираторната издръжливост – способността на организма да издържа продължително физическо натоварване, както и на чувствителността към инсулин, определяща доколко добре организмът регулира нивото на кръвната захар. След три месеца тренировки резултатите и на двете групи се оказали еднакви.

Повечето хора се оправдават, че не успяват да спортуват заради липсата на време, коментира ръководителят на екипа Мартин Гибъл. Такова извинение вече няма да звучи реално, тъй като нашето изследване показа, че интензивната интервална тренировка е също толкова ефективна за здравето и физическата форма на човек, категоричен е Гибъл. 

Според него този базов принцип е подходящ за различни типове упражнения. Дори и ако просто изкачвате няколко етажа по стълбите, това ще е кратка интензивна тренировка с огромна полза за здравето ви. Пълният отказ от тренировки – напротив, заплашва с непоправими последствия.