Европа може да е близо до получаване на колективен имунитет от коронавирус. Поне 15% от жителите на нашия континент вече имат този вирус в телата си или са преминали през него, твърдят немски учени.

Експертите изследвали град Гангелт в центъра на страната, който някои наричат "немският Ухан". Масовото тестване на граждани, които нямат никакви симптоми на COVID-19, показало, че 15% вече са заразени с този вирус и са придобили имунитет. В действителност техният брой може да е по-голям, тъй като учените нямат тест, за да установят дали човек е имал COVID-19 в миналото. Текущите тестове са с точност само около 70% и определят наличието на коронавирус в момента. Но много хора се сблъскват с вируса, без да проявяват симптоми, различни от леко запушен нос, и след 14 дни той изчезва от тялото без следа.

Сега учените прилагат тестове за антитела срещу COVID-19. Резултатите са обнадеждаващи и предполагат, че вирусът се забавя. Ако приемем, че 15% от германското население има антитела, реалната смъртност от коронавирус в страната е 0,37% (ако вземем предвид броя на смъртните случаи в града), което е дори по-малко от 0,66%, за което американските учени писаха на 31 март. Следователно, коронавирусът плавно приближава смъртността към сезонен грип.

Това означава възможност за постепенно смекчаване на карантинните мерки, казва вирусологът Хендрик Стрийк, автор на изследването. Колегите му от университета в Бон тествали 1000 души от 400 къщи на Гангелт. 2% или заразени, а 14% са имали антитела срещу вируса. Това не е толкова далеч от 60%, които са необходими за развиване на колективен имунитет, пише The Daily Mail.