Нито една от европейските страни не е показала значително понижение на нивото на затлъстяване от 1980 година насам! Това сочи статистиката, отбелязана в списание Lancet. Защо жителите на успяващите страни продължават да дебелеят?

Британските момичета оглавяват рейтинга на най-пълните девойки в Европа.

Според глобалния обзор, публикуван в списанието, британските момичета оглавяват рейтинга на най-пълните девойки в Европа. 29,2% от момичетата до 20 години са с наднормено тегло и дори страдат от затлъстяване. От тях не изостават и младите британци – процентът на затлъстяване при които е 26,1%.

Учените обвиняват за това производителите на хранителни продукти и рекламата, заради които хората в голяма степен са изменили диетичните си навици. Шоколади, бонбони, тестени изделия, тортички, овесени ядки и, естествено кока-кола. След всичко това няма защо да се учудваме на епидемията от диабет тип 2, коментират учените.

Употребата на големи количества на нишестени храни, като картофи, хляб, ориз и макаронни изделия са основание да смятаме, че епидемията на затлъстяване няма да си отиде.

И другата причина за наднорменото тегло при младите жени според учените е в многобройните нерационални диети, които водят до разстройство в хранителното поведение и в крайна сметка ги правят още по-дебели.