Как да се заздравят увредените вътрешните органи измислиха американски учени от Харвардският университет. Основният проблем досега бе, че към хлъзгавите и влажни повърхности е трудно да се прикрепят заздравяващи материали и всякакви версии на пластири. Проблемът обаче бе решен - учените са използвали гелообразен продукт, получен на базата на бактерии Е. coli, пише Engadget.

Хидрогелът се състои от нано влакна, които се прилепват лесно към стените на червата. E. coli живеят в стомашно-чревния тракт, което ги прави идеални кандидати за получаване на лекарството. Учените уверяват, че в работата са използвани непатогенни щамове на бактерии. Такива бактерии могат да се отглеждат в лаборатория, на тяхна основа да се направи хидрогел и след това да се инжектира директно в мястото на увреждане на стомашно-чревния тракт.

Геловият слой има дебелина, подобна на слузта, образувана в червата. Нейната висока степен на лепкавост създава идеални условия за изцеление. Гелът не се страхува от тежките условия в стомашно-чревния тракт. Той може да се задържи в червата от един до пет дни.