Солта често се нарича „бяла смърт“ и когато решават да се придържат към здравословна диета, много хора мислят да се откажат от нея. Невъзможно е обаче напълно да се изключи подправката от диетата, предупреждава ендокринологът Алина Алмасханова и обяснява защо.

Дългосрочното отхвърляне на солта, създавайки дефицит на натрий в тялото, се отразява негативно на функциите и здравето му и намалява качеството на живот, подчертава експертът.

При липса на необходимото количество сол в организма водата и калият се отделят интензивно, което увеличава тежестта върху бъбреците. Настъпва главоболие, слабост, гадене, нарушено е храносмилането, спада кръвното налягане, главата е замаяна.

Ако се практикува, отказът от сол не трябва да надвишава три дни в седмицата и може да се използва най-вече от хора, чиято диета съдържа много храни с високо съдържание на сол. Краткото въздържане от сол може да им помогне да се отърват от излишната течност и подпухналостта.

Лекарят категорично не препоръчва отказ от подправката за период от повече от два или три месеца. И подчертава, че нервната и мускулната система на тялото се нуждаят от достатъчен прием на натрий.