Хората, които през почивните дни рязко нарушават характерния за работната седмица режим на съня, изпадат в лошо настроение, раздразнителни са, чувстват хронична умора и сънливост. Това показали данни от изследване на американски учени от Университета в Аризона, представено на научна конференция за съня в Бостън.

Учените анализирали данни за режима на сън и здравето при 1000 души на възраст между 22 и 66 години. Оказало се, че нетипично дългият сън през почивните дни се отразява зле на хора, като ги прави раздразнителни или унили.

Този феномен бил наречен от учените „социален самолетен полет“, тъй като е вследствие на бурно проведени нощи в петък срещу събота и в събота срещу неделя, симптомите приличат на тези, които се появяват при пътуващите със самолет вследствие на нарушения заради дългия полет биологичен часовник. Все едно, че повечето хора в петък срещу събота вечерта летят от Париж за Ню Йорк или от Лос Анжелос а Токио, а в понеделник се връщат обратно. За своите биологични часовници те де факто се пренасят в друг часови пояс, обяснява проф. Тил Рененберг от мюнхенския университет, един от авторите на новия термин.

Феноменът „социален самолетен полет“ може да има опасни последствия. Доказано е, че той повишава риска от затлъстяване, депресии и сърдечно-съдови заболявания. Както пресметнали учените, всеки час от този „социален самолетен полет“ повишава с 11% риска от развитие на сърдечни заболявания. Освен това въпросното състояние стимулира пушенето и злоупотребата с алкохол.