Тазът и бедрата на човека могат да се смятат за ярък пример на еволюционно съвършенство, уверяват специалистите. Но тези части на тялото могат да разкажат много и за здравето ви, ако знаете какви признаци да търсите.

Диабет и сърдечно здраве. Изследване на учени от Оксфордския университет показало тясната взаимовръзка между формата и обема на женското дупе и риска от развитие на диабет и заболявания на сърдечно-съдовата система. Известно е, че разпределението на мастните натрупвания в човешкото тяло са отличен показател за неговото здраве, защото това разпределение не става равномерно. А дислокацията в долните зони на гърба могат да са признак за добро здраве. Жените генетично са предразположени към натрупване на мазнини в дупето и бедрата, което не е меродавно за мъжете.

Хемороиди. Разширяването и възпалението на кръвоносните съдове в областта на ануса и долната част на дебелото черво се нарича хемороиди. Това заболяване често е свързано с хроничен запек и напрежение по време на дефекция и като правило говори за липсата на фибри в храната. То обаче може да е свързано и с риска от затлъстяване и да е знак за това, че човек трябва да отслабне.

Осанката, мускулатурата на гърба и краката също са свързани с формата и еластичността на седалищните мускули. Причината е в това, че дълбоките мускули на гърба помагат за стабилизиране на гръбнака. А когато те отслабнат, това може да повлияе на естествената форма на гърба и да променят осанката. Това, естествено, може да се преодолее с помощта на силови упражнения.