Сънят след обучение е най-успешната стратегия, осигуряваща усвояването на материала, уверяват френски учени, които горещо препоръчват дрямката между две лекции за повишаване резултатите от учението.

Редуването на сън с интелектуални тренировки води до двукратно по-висока ефективност, сочат резултатите от изследването на психолозите от Лионския университет, публикувани в списание Psychological Science. На първо място така се съкращава времето, което се губи в преговори на материала, на второ – запаметява се повече информация и то за много по-дълъг срок.

Резултатите ни свидетелстват за това, че сънят може да помогне за подобряване на паметта, обясняват френските учени. В изследването им участвали 40 възрастни, които били разпределени в „сънна“ група и „бодърстваща“ група. И двете групи изучавали думи на суахили, като по време на обучението попълвали анкети и правили контролни върху превода.

Накрая и двете групи успели да научат всичките 16 двойки думи, като участниците от „спящата“ в междучасията група успели да се справят с това за много по-кратко време и с по-малко усилия от колегите си от „бодърстващата“ група.