Това е изявление на водещият британски кардиохирург професор Стефан Уестъби от оксфордската болница Джон Редклиф, който е убеден, че вместо трансплантация на сърце ще се използват изкуствено сърце – помпа и терапия със стволови клетки.

Някои хора след присаждане живеят още 20 години с високо качество на живот. Но ние можем да излекуваме само 1% от нуждаещите се. А и при присаждане винаги стои въпросът за ценността на другия живот. Тоест трябва някой млад човек да загине, за да може друг да получи реална помощ. Смятам, че съчетанието на изкуствено сърце-помпа с клетъчна терапия е отлична алтернатива, която ще помогне на голям брой страдащи, коментира британският професор.

Не е тайна, че за получаването на ново сърце пациентът трябва да чака на опашката след други нуждаещи се. Първоначално лекарите решават дали кандидатурата му е подходяща за смяна на сърцето. След това започва подбор и изчакване на донорски орган. Известно е, че за това могат да минат години. Една пета от кардиологичните пациенти така и не получават ново сърце, а 50% получават такова след повече от три години чакане. Проблемът е там, че никога не стигат донорските органи и това ни кара да търсим алтернативни решения, казва Уестъби.