Необичайната храна, различният състав на водата, промяната в климата и други фактори могат да повлияят негативно на здравословното състояние, особено на храносмилателните органи. За да предотвратите възпалението на стомаха или червата, поне в началото на пътуването, трябва да спазвате няколко правила. Кои са те – съветват експертите.

Пийте само бутилирана вода. В някои страни, като Азия и Африка, се препоръчва дори да миете плодовете и зеленчуците с бутилирана вода, тъй като водата от чешмата не е достатъчно чиста. Освен това не трябва да допускате обезводняване. Много е важно да пиете поне 1,5-2 литра течности дневно. В местните кафенета не трябва да поръчвате напитки с лед, тъй като не може да знаете от коя вода е ледът. Отначало е по-добре да изоставите газираните напитки, соковете и алкохола, за да не раздразните лигавиците на органите.

Внимавайте с националните ястия. Не е необходимо да опитвате местната кухня веднага след пристигането. Някои от националните ястия може да са с твърде високо съдържание на калории, мазни, пикантни, солени и т.н. Неадаптираният организъм понякога не успява да се справи с натоварването, което причинява проблеми с червата или дори отравяне. Като начало започнете да ядете обичайните храни, като печени зеленчуци, обикновени гарнитури, постно месо, домашни птици и риба. Ако след 2-3 дни на новото място стомашно-чревния тракт не ви притеснява, може спокойно да опитате и местните ястия. Но имайте предвид, че уличните кафенета не са най-доброто място за започване на гастрономическа обиколка. По-добре е да се насочите към ресторанти или да се храните в хотела.

Преди отпътуване направете курс с пробиотици. Това ще подобри чревната микрофлора и ще я предпази от патогенни бактерии и вируси. В аптечката ви е важно да сложите средства срещу запек, диария и отравяне. След пристигане в чуждата страна за превенция може да пиете хапчета за подобряване на храносмилането. Но преди да ги вземете, винаги трябва да се консултирате със специалист.