За първи път в историята на медицината изследване на мозъка на хора, претърпели наранявания на главата преди 37 години, показа наличието на протеинови възли. Тези възли са свързани с развитието на нелечима старческа деменция.

Натрупванията на протеини, свързани със сенилна деменция, били открити за първи път при сканиране на мозъка на живи хора, които са получили само единични наранявания на главата. В някои случаи тези наранявания са настъпили преди 37 години. Говорим за така наречените протеини на тау, натрупванията на които се регистрират при жертви на болестта на Алцхаймер и други видове деменция. Друго разнообразие от протеини, които също запушват мозъка на хора със сенилна деменция, са бета-амилоидните протеини. Обърнете внимание, че натрупването на тези протеини в мозъка е един от основните симптоми на нелечимо неврологично разстройство и са основната мишена на множество лекарства и други методи на лечение, които се създават в изследователски центрове по света.

За първи път в историята науката доказа, че такива клъстери могат да се появят в мозъка на човек, получил само едно единствено нараняване на главата през живота си. Като цяло е трудно да си представим хора, които никога не са преживявали подобни наранявания и синини. И сега, изследването показа, че само един епизод може да е достатъчен, за да започне патологичен процес, който може да доведе до негативни последици. По-рано протеини от този вид бяха открити само при аутопсия, но никога при живи и здрави пациенти.

Настоящото проучване е проведено от британски учени от Лондонския кралски колеж и от университета в Глазгоу, които са направили сканиране на мозъка при 21 пациенти. Всички те получили наранявания на главата поне 18 години преди това. Повечето от тях са имали инцидент в млада възраст, след което са имали нормална мозъчна функция и нямали проблеми с паметта.