Американски изследователи от Орегонския държавен университет анализирали 18 партиди от предполагаемо чист човешки кръвен серум, закупен от биомедицински доставчик, използвайки масспектрометрия. Според учените те са се опитали да демонстрират нов метод за изследване на взаимодействието между билковите хранителни добавки и лекарствата.

По време на изследването специалистите установили, че в кръвните проби се смесват цели коктейли от чужди вещества. Например, всички проби съдържали кофеин; много от тях имали алпразолам - лек за безпокойство, по-известен като ксанакс; декстрометорфан - лекарство за кашлица без рецепта; и толбутамид - лекарство, използвано при диабет тип 2.

Тъй като размерът на извадката бил сравнително малък, не е известно колко чест е този проблем сред населението. Но имайки предвид факта, че много хора обичат кафе и консумират определени лекарства, това може да не е рядко срещано явление, смятат изследователите.

Друго нещо, което трябва да се има предвид, е, че намерихме веществата, които търсехме, но колко още са тези, които не се опитахме да намерим, казва авторът на изследването Ричард ван Браймен, директор на Института „Линус Полинг“ в Oрегонския университет.

По принцип следите от консумирани вещества в кръвта не са някакво разкритие. Въпросът е обаче дали лекарите смятат, че такава замърсена донорска кръв може да има последици за пациентите, получаващи кръвопреливане, особено по отношение на потенциалните лекарствени взаимодействия?

За щастие, в този смисъл кофеинът е достатъчно безобиден и е повече маркер на съвременния начин на живот от всичко друго, коментира Луинг Чен, аспирант в Университета в Орегон. Но други лекарства, които присъстват в дарената кръв, могат да бъдат проблем за пациентите, както и за тези изследователи, които се нуждаят от изключително чисти кръвни проби.

Разбира се, всичко това не е причина за отлагане или отмяна на кръводаряването, родчертават изследователите. Счита се, че повече от 60% от страните по света нямат достатъчно запаси от донорска кръв, така че колкото повече донори, толкова по-добре.