Къщите и апартаментите на хората крият пълчища от опасни бактерии. Такова е разочароващото заключение на американски биолози от Медицинското училище във Вашингтонския университет. Според тях домашната среда е идеална за разпространението на патогени, които са устойчиви на терапия. Такива микроорганизми заразяват хората и домашните любимци и само мощни дезинфектанти ще ви спасят от инфекция.

Учените направили анализ на намазки от ноздрите, подмишниците и слабините на хората, които живеят в къщи, където има и деца, преминали лечение на стафилокок от 2012 до 2015 г. Изследвани били общо 692 души. Взети са и намазки от домашни любимци и от различни повърхности. Staphylococcus aureus бил открит при половината от хората и една трета от домашните животни.

Патогенът бил открит по дръжките на вратите, на хладилници, кранове на мивки, плотове, чаршафи, кърпи, ключове, телефони, контролери за игрови конзоли, на компютърни клавиатури и мишки. Навремето околната среда е била единственият източник на инфекция, което обяснява високата честота на рецидиви при тези, които са били лекувани.

Хората, които често мият ръцете си с дезинфектанти след като отидат до тоалетната, преди готвене, преди ядене или след смяна на памперса, е по-малко вероятно да се превърнат в източник на стафилокок, уверяват учените. Освен това трябва да изоставите ваната в полза на душа и да миете зъбите си два пъти на ден, съветват те.