Представителките на нежния пол, притежаващи висок интелект, предизвикват интереса на мъжете. Но само първоначално. Защото представителите на силния пол бързо губят този интерес, заставайки очи в очи с такава жена. Това установили психолози от университета в Бъфало заедно с колегите си от Калифорнийския лутерански университет и от университета в Тексас, съобщава The Daily Mail.

В експеримента им участвали 105 мъже и група дами, които попълвали тестове по математика и английски език. След това представителите на силния пол трябвало да оценяват дамите. Участниците били запознати с това по-добре или по-лошо от тях жените се справят с тестовете. Мъжете били заинтересовани от жените, които по-добре попълвали тестовете. При личен контакт обаче езикът на тялото и други признаци подсказвали това, че по-умните представителки на нежната половина от човечеството отблъскват мъжете.

Мъжете се дистанцирали, не искали да се обвързват с такива жени и не им определяли нова среща. Специалистите смятат, че в присъствието на умна жена мъжете започват да се чувстват по-малко мъжествени. Затова и изгубвали интерес към нея.