Наблюдения върху диетата на 68946 доброволци потвърждава изключителната полза от органичните продукти, съобщава CNN. Според френските учени, провели изследването, такива продукти смъкват риска от развитие на неходжкинов лимфом и рак на млечната жлеза.

В зависимост от обема на консумация на органични продукти учените разделили хората на различни групи. Те отчитали наличието на 16 органични продукта в храната, включвайки плодове, зеленчуци, риба, месо, готови храни, растителни мазнини, подправки и хранителни добавки. Наблюдението на участниците в изследването продължило 4,5 години средно.

За това време учените регистрирали 1340 случая на рак, като най-чести били тези с рак на гърдата – 459. След тях по честота идвали ракът на простатата – 180 случая, на кожата – 135 случая, колоректалният рак – 99 случая и тези с неходжкинов лимфом – 47 случая.

Хората, употребяващи предимно органични продукти, с 25% по-рядко се сблъсквали с рак. А рискът от развитие на неходжкинов лимфом и рак на млечната жлеза бил намален със 73% и 21% съответно.