Има много видове гладуване. Но най-популярно днес е интервалното, при което консумацията на храна се спира за кратък период от време. Изненадващо, гладуването може да има ползи както за физическото, така и за психическото здраве. Вижте защо.

Понижава възпалението

Едно от основните предимства на гладуването е понижаване на възпалението. Това се случва чрез намаляване на броя на моноцитите, възпалителните левкоцити, в кръвния поток.

Проучване от 2019 г. при хора и мишки установило, че краткосрочното гладуване в продължение на 19 часа значително намалява броя на моноцитите в кръвта.

Подобрява когнитивните способности

С напредването на възрастта органите стават предразположени към хронично възпаление. Това може да доведе до когнитивен спад и деменция, поради потенциалното натрупване на плака в мозъка.

Проучване от 2019 г. установило, че периодичното гладуване може да забави когнитивния спад и да подобри симптомите на болестта на Алцхаймер при мишки.

Регулира кръвната захар

Гладуването може също да регулира нивото на кръвната захар. Поддържането на това ниво е важно за защита срещу диабет тип 2.

Проучване през 2019 г. сред мъже в риск от диабет тип 2 установило, че периодичното гладуване помага за подобряване на толерантността към глюкозата.

Ако обаче вече имате диабет, изборът на такава диета трябва да бъде съгласуван с вашия лекар, съветват експертите.