Липопротеините с високо плътност (ЛПВП), наричани добър холестерол, предпазват от атеросклероза, доказаха датски учени от Копенхагенския университет. Само че прекалено ниските или необичайно високите концентрации на ЛПВП могат да се отразят зле на имунната защита на организма, поясняват учените.

Учените анализирали данни за 100 хиляди души и открили, че при ниски показатели на ЛПВП рискът от инфекциозни заболявания се увеличава със 75%, а при високи – само с 43%. Многобройните изследвания върху животни и клетъчни култури показали, че добрият холестерол има важно значение за имунната система. А последното изследване показва, че повишената концентрация на ЛПВП в кръвта може да повлияе съществено на способността на организма да се пребори с инфекциите.

Данни от предшестващо изследване на датските учени показаха, че излишъкът от добър холестерол увеличава риска от преждевременна смърт. Мъжете с много високо ниво на такъв холестерол в организма умирали със 106% по-често от тези с нормално ниво.

Най-много добър холестерол, който може да понижи количеството на ЛПНП в организма съдържат ядките - но употребявани в умерено количество, овесената каша, царевичното, репичното, лененото и соевото масла, авокадото, цитрусовите плодове, кайсиите, сливите, ябълките, динята, пъпешът, морковите, зелето, артишокът и чесънът.