Следобедният сън за повече от час може да носи рискове, сочат изследвания на китайски учени, представени на Конгрес на ЕСС 2020.

Спането през деня е често срещано в целия свят и като цяло се счита за здравословен навик, казва авторът на изследването д-р Же Пан от Медицински университет в Гуанджоу. Широко разпространено е мнението, че дрямките подобряват работоспособността и противодействат на негативните ефекти от„ липсата на сън “. Нашeто изследване поставя под съмнение тези широко разпространени убеждения, коментира китайският учен.

Предишни проучвания на връзката между дневния сън и смъртта или сърдечно-съдовите заболявания дадоха противоречиви резултати. Освен това продължителността на нощния сън не беше взета предвид. Нашето проучване обобщава наличните данни за оценка на връзката между дрямките и риска от смърт от всички причини и сърдечно-съдови заболявания. В анализа бяха включени 313 651 участници от повече от 20 проучвания. Около 39% от участниците спят през деня, обяснява д-р Пан.

Дневен сън - колкото по-кратък, толкова по-добре

Анализът показал, че продължителният сън (повече от 60 минути) е свързан с 30% повишен риск от смърт от всички причини и 34% по-висок риск от сърдечно-съдови заболявания в сравнение с липсата на дневен сън. Когато се вземе предвид и нощния сън, продължителният сън се свързва с повишен риск от смърт само при тези, които спят повече от шест часа на нощ.

Като цяло сънят с всякаква продължителност е свързан с 19% повишен риск от смърт. Това е по-изразено при жените, които имат 22% по-висок шанс да умрат след дневен сън от тези, които не спят през деня, и при по-възрастни участници, които имат със 17% по-висок риск да умрат по време на сън, коментира китайският учен.

Краткият сън (по-малко от 60 минути) не бил опасен за развитието на сърдечно-съдови заболявания.

Резултатите показват, че по-краткият сън (особено по-малко от 30-45 минути) може да подобри здравето на сърцето при хора, които спят лошо през нощта, допълва д-р Пан.