Диета с ниско съдържание на въглехидрати е един от най-добрите методи за поставяне на диабета в ремисия. Това се съобщава в документ на Постоянната комисия по образование и здравеопазване на парламента на Западна Австралия, съобщава Health.news.

Храните с високо съдържание на въглехидрати повишават кръвната захар, което изостря и без това нестабилното състояние на диабетиците. Нов доклад на австралийските доставчици на здравни услуги предупреждава пациентите с диабет, че трябва да избягват такива храни и по-специално нишестените, тестените изделия и ориза.

Един от авторите на доклада, д-р Дейвид Анвин, провел множество експерименти, които показали, че храните, богати на въглехидрати (предимно прости, бързо усвоими въглехидрати), могат да навредят на здравето на почти всеки човек, а не само на хората с диабет. Дейвид Анвин в сътрудничество с Националната здравна служба на Великобритания (NHS) е разработил програма с ниско въглехидратни храни за пациенти с диабет тип 2, преддиабет и затлъстяване, за което през 2006 г. е удостоен с наградата NHS „Новатор на годината“.

Специалистът е убеден, че диета с ниско съдържание на въглехидрати помага на диабетиците не само да постигнат ремисия на заболяването си, но и е икономически изгодна, тъй като помага да се избегнат много усложнения, които изискват разходи за лечение.

В случай на диабет тип 2 ви съветвам да преминете към храна, която осигурява същото ниво на хранителни вещества и в същото време понижава гликемичния индекс, казва австралийският лекар. Яжте повече слабо преработени растителни храни, зеленчуци и пълнозърнести храни, съветва ученият.