Хора знаят за съществуването на диабет тип 1 и тип 2, но в някои случаи диабет тип 3 може да възникне поради определени проблеми с панкреаса, казват експертите на организацията Diabetes UK.

Диабет тип 3 се счита за панкреатогенен захарен диабет, точното му име е диабет тип 3с.

Заболяването се развива поради увреждане на панкреаса, което може да възникне по няколко причини. Диабет тип 3 се различава от другите видове, но е малко известен и когато се появи, съществува риск от погрешна диагноза на диабет тип 2, посочват лекарите.

Експертите на Diabetes UK предупреждават, че можете да получите диабет тип 3 в резултат на факта, че някакво заболяване, състояние или операция са засегнали патологично панкреаса, провокирайки промяна в неговото функциониране. Засегнатата жлеза спира да произвежда достатъчно инсулин, както и ензима, необходим за смилането на храната.

Експертите посочват признаците при проява на диабет тип 3.

  • Спонтанна, на пръв поглед неразумна загуба на тегло;
  • Стомашни болки;
  • Повишено чувство на умора;
  • Повишено отделяне на газове;
  • Омазняване на изпражненията;
  • Развитие на хипогликемия (ниска кръвна захар).

Хипогликемията се характеризира с ниво на кръвната захар, което пада под 4 mmol/l. Лекарите подчертават, че е важно да се избягва състоянието на хипогликемия, тъй като увреждането на панкреаса може да повлияе директно на реакциите на тялото, причинени от ниските нива на кръвната захар. В този случай могат да се развият много сериозни състояния.

Много фактори могат да причинят колебания в нивата на кръвната захар (както нейното повишаване, така и намаляване): например заболявания, стрес, инвазивни интервенции, различни храни и напитки, нива на физическа активност, лекарства.