Хората с остеопороза губят костна плътност, което увеличава вероятността от фрактури. Когато костите се счупят, особено тазовата кост, това може да има дълготраен ефект върху човешкия живот. Подобно на диабета, и лек за остеопороза, за съжаление, не съществува.

Наличието на диабет увеличава риска от много заболявания, включително остеопороза. Но знанието как да се справите с диабета и да поддържате здрави кости е най-добрият начин да предотвратите развитието на това усложнение.

Какво да направите, за да предотвратите остеопорозата?

Американският институт за остеопороза и сродни костни заболявания дава следните съвети за хора с диабет.

Яжте храни, богати на калций и витамин D. Костите се нуждаят от калций, за да останат здрави, но за да може тялото да усвоява ефективно калция, се нуждае и от витамин D. Храните, богати на калций, включват зелени листни зеленчуци, млечни продукти, боб и прясна риба.

Упражнения. Костите реагират добре на упражнения с натоварване и устойчивост. Редовните упражнения подобряват баланса и гъвкавостта, като по този начин намаляват вероятността от падане и развитието на костни фрактури.

Спрете да пушите и пиете алкохол. Тютюнопушенето и пиенето влияят негативно на здравето на костите. Пушенето предотвратява усвояването на калций, докато консумацията на алкохол увеличава загубата на костна тъкан и риска от фрактури.

Правете прегледи за костна плътност. Проверявайте редовно състоянието на костната плътност при специалист. Това помагат да се предотврати или диагностицира в ранен стадий появата на остеопороза и така да се предпазите от фрактури.