Диабетиците да ядат повече броколи, съветват шведски учени от Университета Лунд. Отдавна специалистите говорят за броколито като за суперпродукт. Данни от предшестващи изследвания сочат, че броколито смъква холестерола, укрепват костите, подобряват храносмилането и дори спира растежа на туморните клетки.

Новото изследване на шведските учени показало още, че броколито може да се бори успешно с диабет тип 2. Те смятат, че екстрактът от броколи е способен да понижи нивото на захар в кръвта, съобщава Zee News.

Около 450 милиона души по света страдат от диабет втори тип. Повече от 15% от тях не могат да приемат лекарството метформин заради риск от увреждане на бъбреците.

Учените от Лундския университе провели изследване върху мишки и установили, че сулфорафанът, съдържащ се в броколито, влияе на изработването на глюкоза от чернодробните клетки и на генната експресия, свързани с диабета при опитните животни. Ефективността от сулфорафана била съпоставима с ефективността на метформина.

В друго изследване на учените участвали 97 пациенти със затлъстяване и неконтролируем диабет тип 2. След 13 седмично наблюдение специалистите открили, че екстарактът от броколи понижава нивото на захар в кръвта на гладно и на гликирания хемоглобин в сравнение с контролната група. В процеса на изследването специалистите открили „генетичните подписи“ на диабета и проучили 3853 съединения, способни са се справят със заболяването.