Само след 20-30 години повечето от американците няма да правят секс заради зачеването на дете, твърди пред "Ino Pressa" професорът по генетика Ханк Грили от Стандфордския университет, който е известен с изявленията си за перспективите от отказа на човечеството от секса като начин за продължаване на рода.

Хората просто ще избират създадени в специална лаборатория ембриони с най-добри показатели. Не мисля, че можем да сме сигурни дали даден ембрион ще успее да набере 1550 точки в SAT (американският тест за прием във ВУЗ). Но прогнозата, че едни от ембрионите ще имат примерно 60% шанс да попаднат във висшия слой на обществото, а 13% от другите – вероятността да се окажат в десетката на най-добрите, е напълно реална, твърдя Грили.

Залог за успех е проверката на ембрионите още преди имплантацията в матката за отклонения, включително и неследствен риск от ракови заболявания. Реален ще стане и изборът на пол, както и други характеристики. Не става дума за създаването на идеални деца обаче, тъй като ще се използва ДНК материал от родителите. Въпреки че по-нататък редактирането на ДНК ще направи възможни и корекции на цвета на очите и прочее, обяснява професорът

В бъдеще този процес няма да е толкова скъп, благодарение на техническия прогрес. А това ще позволи да намалим средствата за здравеопазване, тъй като рискът от заболявания ще бъде намален още преди раждането на детето. И за да е по-конкретен Грили пояснява, че при стойност на „селекционното“ бебе от 10 хиляди долара, 100 деца ще осигурят милион долара икономии.