Смята се, че децата губят много енергия за движение и бързо се уморяват. Това е следствие от усилията им, които обикновено се оказват по-малко ефективни. Например, за да премине определено разстояние, възрастният трябва да направи много по-малко крачки в сравнение с детето.

Френски учени обаче установили, че мускулите на децата се изтощават по-бавно и се възстановяват по-бързо след физическо натоварване, отколкото мускулите на възрастните спортисти, пише The Daily Mail.

Специалистите изучили способностите за енергийния обмен на възрастния и детския организъм. В изследването им участвали 13 професионални спортисти, 12 възрастни без специална физическа подготовка и 12 момчета на възраст между 8 и 12 години. Всички те трябвало да преодолеят определена дистанция с велосипед.

Учените измервали честотата на сърдечните съкращения при участниците и нивото на млечна киселина, която се отделя в мускулите при интензивно физическо натоварване. Оказало се, че децата понесли натоварването по-добре от физически неподготвените възрастни участници. А скоростта на отделяне на млечна киселина от мускулната тъкан при децата била дори по-висока от тази при спортистите.

Изводът на френските учени е, че мускулите на децата се възстановяват с извънредно голяма скорост.