Децата в селските райони имат потенциално по-висок коефициент на интелигентност от тези, които живеят в града, установиха американски учени от Калифорнийския университет. Според тях по-ниската интелигентност на децата, живеещи в градовете, се дължи на мръсния въздух, съобщава Daily Mail.

След експерименти с тестове за интелигентност, в които участвали повече от хиляда деца, експертите стигнали до заключението, че по-ниското ниво на интелигентност при градските деца е свързано с ефекта на неблагоприятен екологичен фактор.

Най-вредни за градските деца са частиците, наречени PM10, установили учените. Тези частици лесно проникват в тялото на майката и засягат плода. Те са способни да причинят възпаление в плацентата, което й пречи да функционира правилно. В резултат плодът не абсорбира хранителни вещества и кислород, което влияе неблагоприятно върху неговото по-нататъшно развитие.

За да се избегнат подобни проблеми, бременните жени трябва да наблегнат на храните, богати на фолиева киселина, а именно: бобови растения, спанак, аспержи, броколи, ленено масло, странични продукти, както и пълнозърнести храни.