Дефицитът на холестерол е опасен за дамите, твърдят американски учени от Харвардския университет, които в продължение на 19 години събирали информация за здравето и начина на живот на 28 хиляди жени.

В началото на изследванията възрастта на участничките била около 45 години. Всички те давали кръв за изследване на общия холестерол и за т.н. лош холестерол, излишъкът на който води до образуването на артериални плаки - причина за сърдечно-съдови заболявания, и за добрия холестерол, който защитава кръвоносните съдове от патологични изменения. Проследявани били и триглицеридите – разтворените в кръвта мазнини.

По време на наблюденията 137 жени получили хеморагичен инсулт (мозъчен кръвоизлив). Учените взели предвид и факторите, влияещи на риска от инсулт – възраст, пушене, високо кръвно налягане, както и приема на статини (препарати, понижаващи нивото на лошия холестерол в кръвта).

Резултатите в края на изследването показали, че при жените с много ниско ниво на лош холестерол (под 70 милиграма на децилитър) рискът от кръвоизлив в мозъка е с 2,2% по-висок, отколкото при дамите с ниво на същия холестерол в интервал между 100 и 130 милиграма на децилитър.

Важно е да отбележим, че за понижаване риска от инфаркт и инсулт идеалното ниво на холестерола с ниска плътност не трябва да превишава 100 милиграма на децилитър. При това рисковите показатели на общия и добрия холестерол за хеморагичен инсулт не влияят, установили учените.

Друго откритие на изследователите противоречи също с приетите представи. Смята се, че повишеното ниво на триглицеридите в кръвта е рисков фактор за сърдечно-съдови заболявания. Анализът обаче показал, че при жените с най-ниско ниво на триглицериди (под 74 милиграма на децилитър) рискът от мозъчен кръвоизлив е двойно по-голям, отколкото при жените с най-висока концентрация на мазнини в кръвта (над 156 милиграма на децилитър)

Широко разпространената практика за смъкване нивото на холестерола и триглицеридите е с помощта на диети и приема на статини като профилактична мярка срещу сърдечно-съдови заболявания. Резултатите от нашето голямо изследване обаче говорят за това, че за жените много ниските концентрации на тези вещества могат да са опасни. При жените рискът от инсулт и така е по-висок от риска на мъжете и заради това, че те средно живеят повече. Затова определянето на факторите, които още повече повишават този риск е много важно, отбелязва ръководителят на изследването Памела Рист.

Резултатите от изследването са публикувани в списание Neurology.