На територията на аерогарите, гарите и подобни обществени места трябва да има автоматични дефибрилатори, които ще позволяват на човек без медицинска подготовка да реанимира пострадалия. Тези устройства са максимално прости и снабдени с подробни инструкции, но днес да ги ползват е разрешено само на определени категории медицински работници, съобщава ТАСС.

Статистиката обаче сочи, че преживяемостта на хората с внезапно спиране на сърцето нараства в случаите, когато дефибрилаторът се използва от случаен минувач (в 38% от случаите), когато използват пристигналите медици (в 22% от случаите) и при провеждането само на стандартна кардиопулмонална реанимация (в 9% от случаите).

Съгласно регламента, линейките трябва да са разположени на двейсетминутна транспортна достъпност. Защото при внезапно спиране на сърцето всяка минута забавяне намалява с 10% вероятността от спасяване на пострадалия.

Практиката за използване на автоматични дефибрилатори вече действа в Австрия, Британия, Испания, Нова Зеландия, Япония, САЩ, Канада, Австралия, Сингапур, Казахстан, Азърбайджан и Грузия, припомнят руските медици. Решение да бъдат въведени по обществени места е взело и Руското здравно министерство.

В България засега не се говори за поставяне на устройствата на публични места.