Помощта при хроничен запек на детето трябва да се прилага незабавно, без да чакате нещата да се оправят от само себе си. Защото такъв проблем често прогресира с времето.

Хроничният запек води до постоянно разтягане стените на дебелото черво и неговите структурни изменения, намалява чувствителността на рецепторите и задълбочава нарушението на моториката.

За лечение на хроничен запек при децата е необходим комплексен подход. Първо трябва да обърнете внимание за възстановяване на режима на дефекция с помощта на ефикасни и безопасни лекарствени средства.

След това е важно да преразгледате детското меню, като се погрижите в него да има повече богати на фибри рани. Да замените сладките кифлички с пълнозърнести хлебчета, плодове и зеленчуци. Обърнете внимание и дали детето пие достатъчно течности. Ако сложите две кутийки плодов сок и една малка бутилка минерална вода в раничката на първокласника, той няма да чувства жажда в училище. 

Третото условие да нормализирате храносмилането е двигателната активност. Свободното време на детето не трябва да минава пред компютъра във видеоигри. Подвижните игри, разходките, карането на колело, ролери и кънки ще са в огромна помощ за организма на подрастващия.