Когато става дума да изхвърлим отровите от тялото си, най-доброто лекарство е храната. Но не всяка. Предлагаме ви десттте най-подходящи за целта храни с обяснението как и защо са изключително полезни. Тези храни прочистват черния дроб, бъбреците, червата и кожата.

  1. Ябълки.  Високото съдържание на пектин, както и особен вид целулоза, която се “залепва” за холестерола и тежките метали в организма, помагат да се елиминират токсичните натрупвания и да се прочистят червата.
  2. Авокадо. Намалява вискозитета на кръвта и високия холестерол. Съдържа вещество, наречено глутатион, което блокира минимум 30 канцерогени, докато помага на черния дроб да се изчисти от синтетичните химикали.
  3. Цвекло. Цвеклото съдържа вещества, които го парвят суперхрана за изчистване на кръвта и черния дроб.
  4. Боровинки. Една от най-полезните и лекуващи храни. Съдържат натурален аспирин, облекчавайки ефекта от хронични възпаления. Действат и като антибиотик, блокирайки бактериите в пикочния тракт, като по този начин предпазват от инфекции. Също така имат антивирусни свойства.
  5. Зеле. Съдържа противоракови и антиоксидантни вещества. Помага на черния дроб при разграждането на хормоните. Зелето прочиства храносмилателния тракт и неутрализира някои от вредните вещества, съдържащи се в цигарения дим. Усилва способността на черния дроб да се псамопочиства.
  6. Целина и нейните семена. Съдържа повече от 20 противовъзпалителни вещества. Спомага за разреждането и прочистването на кръвта. Има силен противораков ефект.
  7. Ленено семе и ленено масло. Богато е на ЕМК – есенциални мастни киселини, особено на омега-3. Почистват целия организъм.
  8. Чесън. Яжте чесън, ако искате да унищожите чревните паразити и вируси, както и да се освободите от опасни бактерии. Помага да се изчистят плаките от артериите. Съдържа противоракови и антиоксидантни вещества. Освен това, чесънът помага да се прочисти дихателния тракт, като предизвиква отделяне на храчки от дробовете и синусите. Чесънът трябва да се консумира пресен, а не изсушен и смлян, защото тогава губи всичките си полезни вещества.
  9. Варива. Добавяйте ги към всяко ястие. Богати на целулоза, варивата свалят нивото на холестерола, прочистват червата и регулират кръвната захар.
  1.  Лимони. Прекрасно средство за почистване на черния дроб. Съдържат голямо количество витамин С, необходим на организма за да произведе веществото, наречено глутатион. Глутатионът пък помага на черния дроб да се освободи от вредните химикали. Изстисквайте си пресен лимонов сок всяка сутрин в чаша вода.