Депресията може да се лекува с електростимулация, твърдят американски учени от Университета в Северна Каролина, които изпробвали неинвазивна транскраниална електро стимулация с променлив ток за лечение на депресия. Силата на електричеството позволява да се възстанови синхронизацията в активността на предния лоб, според алфа ритъма. Резултатът – намаляване на депресията за 4 седмици, включвайки възстановяване на когнитивните функции.

Методът предполага доставка на импулси към кората на главния мозък в унисон или дисонанс с електрическата мозъчна дейност. В експеримента участвали 32 доброволци с депресия. В продължение на пет дни се извършвало стимулиране на фронталния лоб (без имплантиране на електроди в мозъка) с променлив ток с честота 10 херца, 40 херца и плацебо-стимулация. Стимулацията с 10 херца възстановявала всичко в баланс.

Положителният ефект било възможно да се наблюдава 5 дни след началото на стимулацията. След 2 и 4 седмици обаче станало ясно, че ефектът се съхранявал само в групата, където провеждали стимулация с честота 10 херца. При останалите симптомите на депресията се възвърнали.