Как да преживеем настъпващия делничен ден, след като цяла нощ не сме спали? Американски учени от сомнологичната клиника в Шарлотсвил са уверени, че препоръките им ще позволят да сведете до минимум неприятните усещания, които могат да се появят след безсънната нощ. Тези съвети обаче ще се окажат безполезни, ако липсата на сън е била свързана с препиване или употреба на наркотици.

И така -

Започнете деня с контрастен душ, като задължително приключите „процедурата“ с хладка и дори студена вода.

Двойна порция ароматно кафе еспресо ще ви накара да гледате на света по-оптимистично.

Задължително излезте на въздух преди работа и по време на обедната почивка и се разходете колкото е възможно повече – ярката слънчева дневна светлина ще прогони слабостта и сънливостта ви. По възможност включете оптимално осветление и на работното си място.

Напълно се откажете от храната, богата на въглехидрати.  В такъв ден е добре да включите в менюто си повече протеини, може да се поглезите и с плодове. А може и да си позволите месо с остри подправки, което ще ви тонизира прекрасно и ще мобилизира силите ви.

Не се отказвайте от планираните тренировки, нищо че продължителността може да се съкрати до минимум. Бягането или карането на колело в продължение на 20 минути ще прогони умората от вас.

Може да легнете час по-рано от обичайното, но не и повече. Не бива да се отпуснете на дивана или в леглото веднага с прибирането си вкъщи, защото ще задремете и само след 2-3 часа ще се пробудите. А това отново може да продължи чак до сутринта.