Много от нас вярват в чудодейните свойства на водата с лимон, изпита сутрин на гладно. Да, водата ускорява метаболизма и помага да отслабнете, но лимонът няма нищо общо с това, категорични са нашите консултанти диетолози.

Ето как развенчават митовете за магическата напитка.

Мит 1. Водата с лимон премахва токсините и се бори с киселинността на организма.

Не е точно така. Защото черният дроб се справя сам с отстраняването на токсините и едва ли няколко чаши вода с лимон могат да му съдействат. Освен това в тази напитка няма ензими, които биха могли да неутрализират токсините.

Тялото ни може да нормализира киселинността самостоятелно. Веднага щом киселинността се намали с няколко стотни от процента, в кръвта се извършва химична реакция, благодарение на която всичко се връща към нормалното. Лимонът не е необходим за това.

Мит 2. Водата с лимон предпазва от болести.

И това не е вярно. Препоръките за пиене на вода с лимон не са в международните стандарти за лечение и профилактика на болести. Свойствата на водата с лимон не се потвърждават в нито едно авторитетно проучване.

Мит 3. Водата с лимон стимулира имунната система и предпазва от настинки.

Съдържанието на витамин С в един лимон не е толкова голямо – то е около 60-70 мг. Възрастният човек се нуждае от 75-90 мг. Ако добавим парче лимон във водата, получаваме само 5-6 мг витамин С. Което съвсем не е достатъчно, за да говорим за сериозно въздействие върху защитните сили на организма.

Така че ролята на витамин С при лечението на настинки е силно преувеличена. В един от научните прегледи е установено, че редовният прием на 200 мг витамин С (3 пъти над дневната норма) намалява продължителността на обикновената настинка само с 8% при възрастни и с 14% при децата.

Мит 4. Водата с лимон помага да отслабнем.

Доказано е, че чаша обикновена вода преди хранене ускорява метаболизма с 25-40% и спомага за намаляване броя на калориите, които получаваме с храната.

Американски учени тествали как 500 мл вода преди хранене влияе върху теглото и размера на талията. В експеримента им участвали 2 групи хора на различна възраст и с различно тегло, които били поставени на нискокалорична диета. Резултатите показали, че хората от групата, която пиела вода преди хранене в продължение на 12 седмици, отслабнали с 2 кг повече.