За някои хора проблемът с обилното потоотделяне, придружено често с неприятна миризма, е свързан до голяма степен не с горещината или физическото натоварване, а със стреса.

Немски екип учени от научноизследователския център в Хамбург разгледали проблема стрес-индуцираната пот от гледна точка на науката и се опитали да го решат по достатъчно оригинален начин.

Стрес-индуцираната пот се различава от пооотделянето, свързано с физическо натоварване или висока температура, тъй като потните жлези преминават бърза „активация“ през нервите, обяснява авторът на екипа д-р Томас Шмит. Стресът е този стимул, който повишава сърцебиенето, кръвното налягане, влияе на реакциите и когнитивните способности на човека, когато той се чувства заплашен или подложен на критика. Такъв човек може буквално се къпе в пот, допълва ученият.

За да могат такъв тип хора да се справят с проблема, експерти от известната немска козметична фирма Nivea представиха свой защитен дезодорант, който помага да се избегнат страничните ефекти от стреса. Продуктът съчетава в себе си комплекс от цинк, който помага за увеличаване на антибактериалния ефект и е с 48-часова защита от неприятната миризма, която може да се появи в стресови ситуации.