Умерената консумация на алкохол е добра за поддържане на мозъчната функция в напреднала възраст. Това съветват американски специалисти от Колежа по обществено здраве към университета в Джорджия в статия, публикувана в списанието JAMA Network Open.

Изследователите анализирали данни за близо 20 000 американци и от двата пола, информацията за които е събирана девет години - от 1996 до 2008 г. Средната възраст на тези хора в началото на изследването е била 62 години. През годините участниците били тествани за когнитивни способности поне три пъти, а също участвали в проучвания за нивото на консумация на алкохол.

Анализът на събраната информация показал, че умерената консумация на алкохол (по-малко от осем порции седмично за жени и по-малко от 15 порции седмично за мъже) е свързана с високо интелектуално ниво и ниска степен на възрастово понижение на когнитивните способности. В сравнение с тези, които изобщо не пият алкохол, любителите и любителите на няколко чаши вино на вечеря са запазили добра памет и умствени способности до старост.

Изследователите изчислили, че по отношение на поддържането на мозъчната функция, оптималната доза е от 10 до 14 порции алкохол на седмица. Биологичните механизми, които са в основата на тази връзка, все още не са изяснени.