Яденето на банани може да бъде ефективен начин за контрол на кръвното налягане и намаляване на високите показатели. Това твърдят британски експерти от организацията Blood Pressure UK, която се занимава с популяризиране на методите за превенция на хипертонията.

Експерти от Обединеното кралство цитират проучване на индийски учени от Медицинския колеж Кастурба, които откриват благотворното въздействие на бананите върху състоянието на хипертонията. Установено е, че консумацията на два банана дневно може да осигури 10-процентно намаляване на кръвното налягане, съобщава Express.

Специалистите приписват този хипотензивен ефект на действието на калия, на който са богати бананите - един плод съдържа около 420 mg от този минерал. Откритията са публикувани в списание Current Science. В своята публикация изследователите заявяват, че „съединенията в бананите действат подобно на АСЕ инхибиторите - лекарства, използвани за лечение на високо кръвно налягане“.

Богатите на калий плодове помагат в борбата срещу хипертонията, категорични са представителите на Blood Press UK. Заключението им е подкрепено и от специалисти от Американската сърдечна асоциация, които също заявяват, че „богатите на калий храни са важни за контролиране на кръвното, тъй като калият намалява ефекта на натрия върху организма“. Освен това калият помага за намаляване на напрежението в стените на кръвоносните съдове, което допълнително понижава кръвното налягане, добавят специалистите.

Британски експерти посочват и други богати на калий храни, сред които са кайсиите и кайсиев сок, авокадото, грейпфрутът, гъбите, портокалите, грахът, картофите, доматите и сините сливи.