Изразът „умирам от смях“ характеризира нещо невероятно смешно и приятно. Всъщност хората наистина могат да умрат по време на смях и има много примери.

През 1989 г. датският лекар Оле Бентсен отишъл на кино, за да гледа британско-американската комедия „A Fish Named Wanda“ с Джон Клийз, Джейми Лий Къртис и Калвин Клайн. Филмът изглеждал на човека толкова забавен, че започна да се смее, без да престава и необуздано. В един момент пулсът на мъжа достигнал 500 удара в минута, смехът се превърнал в истерия и датчанинът получил сърдечен удар, от който той умрял. Това не е първият пример за смърт от смях, но един от най-новите и най-нагледните.

Отвън изглежда, че е невъзможно да умрем от смях, защото всички сме чували, че смехът удължава живота и че тези положителни емоции са полезни. Въпреки това, в най-редките случаи неудържимият и неконтролиран смях може да доведе до необратими промени в организма. Например, продължителният смях провокира наранявания на вътрешните органи, увеличава пулса, както се е случило с датчанина, или засилва хода на съществуващите заболявания на мозъка и други органи. Ето защо смъртта от смях в медицинските документи се обозначава като спиране на живота на фона на спиране на сърцето или дори на задушаване.

От смях са починали сицилианският крал Мартин от Арагон, бирманският крал Нанда Бейин, италианският писател Пиетро Аретино, шотландският писател Томас Урхарт и кубинският поет Джулиан дел Касал.

През март 1975 г. 50-годишният британски зидар Алекс Мичъл гледал любимата си телевизионна поредица „Вкуснотийки“ по телевизията и се смеел непрекъснато в продължение на 45 минути. В края на поредицата мъжът починал от сърдечен удар, но вдовицата му изпратила на авторите на тази поредица не гневно писмо, а благодарност. Тя заявила, че последните минути от живота на съпруга й са може би най-щастливите.

Въпреки това – не смейте да се смейте. Поне необуздано.