Ваксината Pandemrix на фармацевтичната фирма GlaxoSmithKline е вредна, установиха финландски учени и с това поставиха точка на безкрайните спорове за относителната безопасност на ваксината срещу грип за деца. Учените изследвали риска от развитие на нарколепсия при ваксинираните деца. Заболяването засяга нервната система и се характеризира с пристъпи на непреодолима сънливост и внезапно заспиване. То може да причини и пълна или частична загуба на мускулен тонус, както и поява на халюцинации.
Финландският национален институт по здравеопазване и социално осигуряване обнародвал изследване, което показва явната връзка между ваксината и развитието на нарколепсия. Рискът се наблюдавал при деца между 4 и 19 години. Всички участващи в изследването деца били ваксинирани с Pandremrix, съобщава The Telegraph. Експертите предполагат, че заболяването се причинява от взаимодействието на ваксината с друг фактор.
Тяхното мнение засега не се споделя от експертите на други държави. Британската агенция по регулиране на лекарствените средства и медицински препарати например заявява, че няма никакви доказателства за опасността от ваксината. Още повече, че случаите на поява и развитие на нарколепсия след ваксиниране се наблюдавали предимно във Финландия Швеция и това тепърва предстояло да се изяснява.
Над 31 милиона дози от ваксината са доставени в 47 държави. Официално се знае вече за 162 случая на развитие на нарколепсия при ваксинирани хора. Около 70% от тези случаи са във Финландия и в Швеция.
На свой ред фармацевтичната фирма GlaxoSmithKline, производител на ваксината Pandemrix  била извънредно загрижена след доклада на финландските изследователи. От компанията твърдят, че през миналата година Европейската агенция по лекарствени средства инициирала подобно разследване, според което няма конкретни данни, сочещи за връзка на ваксината с нарколепсията.