Имунната система, която предпазва организма от коронавирусна инфекция, може да бъде отслабена от някои хранителни навици, които следвате при самоизолация. Сред тях са употребата на алкохол, страстта към солените храни, захарта и други.

Поддържането на добра имунна система е едно от важните условия за предотвратяване на коронавирусната инфекция по време на продължаваща пандемия, припомнят експертите. Намирайки се в самоизолация, опитайте се да контролирате хранителните си навици, особено важно е да направите това във връзка с петте от тях, които най-много засягат имунитета. Ето кои са водещите, според специалистите.

Пиене на алкохол. Изследователите отбелязват, че има връзка между употребата на алкохол и отслабен имунен отговор. Това означава, че хората, които си позволяват да пият редовно, имат повишена чувствителност към пневмония и синдром на остър респираторен стрес, свързан със смъртта. Също така, пиещите се характеризират с непълно възстановяване от инфекции, склонност към развитие на сепсис.

Според Центровете за контрол на заболяванията (CDC), прекомерното пиене може да се счита за 8 или повече напитки седмично за жени и 15 (или повече) за мъже.

Любов към соленото. Учени от университетската болница Бон след изследвания върху хора и мишки, заключиха, че твърде много сол в диетата може да допринесе за имунодефицит. В този случай способността на организма да се бори с бактериалните инфекции е особено забележима. Не забравяйте: въпреки че COVID-19 е вирусно заболяване, това може да доведе до вторични бактериални инфекции. Експертите съветват в условия на самоизолация да консумират не повече от 4 грама сол на ден.

Любов към сладкото. Не е необходимо напълно да изоставите захарта, но трябва да избягвате излишъкът. Голямо количество захар (добавена предимно към различни храни) отслабва имунната система, намалявайки способността на имунните клетки да унищожават биологични агресори, проникващи в тялото - вируси, бактерии, гъбички и др.

Изобилие от кофеин. Кафе, чай, шоколад, кола, енергийни напитки - ако всичко това се консумира в големи количества в условия на самоизолация, сънят може да стане неспокоен, плитък, твърде кратък. В резултат на това се увеличава възпалението в организма, което застрашава силата на имунната система.

Липса на натурални продукти. Проучванията показват, че активната консумация на диетични фибри и пребиотици подпомага здравословните имунни функции на организма, включително защита срещу вируси. Източници на тези вещества са пълнозърнестите храни, зеленчуците, плодовете, бобовите растения и семената. Навикът да се ядат полуфабрикати и преработени храни намалява количеството на здравословна храна в диетата, което е много вредно.