В горещото кафе има повече антиоксиданти, отколкото в студеното, гласи откритието на американски учени от Университета Томас Джеферсън. Става дума за нивото на титруемите киселини , които са способни да насищат с кислород тъканите та тялото.

Експертите подчертават, че всички плюсове може да се получат само с натурално кафе. Ако човек има депресивни наклонности, то кафето може да му помогне да подобри настроението си. А употребата на натурално кафе от сутринта позволява да са регулират циркадните ритми. Докато всички изкуствени заместители на кафето на са безопасни. В тях се съдържат хербициди, пестициди и метиленхлорид – все опасни токсични съединения.

Учените сравняват кафето с наркотичните вещества. На регулярна основа то активира нервната система и предизвиква привикване. А когато в менюто на човека присъстват и енергийни и сладки храни, съдържащи кофеин, възможна е появата на реални проблеми със здравето.

Ако обаче човек е решил да извърши детоксикация на организма си, учените съветват освен ограничаване употребата на кафе, за 3-4 седмици да добави в менюто си зелен чай.