Ползата от голфа за здравето е недооценена, категорични са експертите. Хората, играещи голф, са много по-активни, отколкото ни с струва. По време на един стандартен рунд от играта те преминават от 6,4 до 13 км или от 11245 до 16667 крачки. А когато играчът носи сам своите стикове, той изгаря 1564 калории, съобщава The Daily Mail.

Един рунд от голф играта продължава 240 минути. Това превишава препоръчваната от британските специалисти норма от физическа активност за възрастни хора, според която необходимият минимум е 150 минути умерена физическа активност. Интензивността на физическите натоварвания в процеса на голф играта е достатъчно ниска. Което значи, че голф могат да играят и хора в напреднала възраст, за които е трудно да практикуват по-активни видове спорт.

Изследване на шведски учени с участието на 30 хиляди голф играчи показало, че нивото на смъртност сред голфърите е с 40% по-ниска в сравнение с другите хора от същия пол и възраст, и със същия социално-икономически статус. Играта на голф увеличава продължителността на живота с 5 години, показало изследването. Най-изразен положителен ефект се наблюдавал при квалифицираните състезатели.