Популярността на операциите по увеличаване на бюста, както и модата на високите токчета и обемистите чанти доведе до истинска епидемия от жалвания за болки в гърба, ставите и мускулите при младите жени.

Анкета на британската компания Mentholatum – производител на противовъзпалителни и обезболяващи гелове показала, че от такива болки страда всяка пета британка на възраст до 40 години, пише The Daily Mail. Половината от тях признали, че тези проблеми са започнали още на 20-30 години.

По време на анкетата станало ясно, че жените с голям бюст се оплакват най-често от болки в гърба – такъв проблем имат 10% от тях. На второ място са дискомфортът в раменете и врата  - по 6%.

Обемистите чанти са виновни за ставните и мускулни болки, от които страдат 28% от младите дами до 30 години. Други 16% от момичетата се оплакват от болки, причина за които са високите токчета.

Експертите смятат обаче, че основна причина за епидемията от болки в гърба и ставите е наднорменото тегло. По данни от 2010 година за пет години обемът на продажби на женски дрехи в големи размери във Великобритания нараснал с 45%.

Обувките с високи токчета, огромните чанти и пластичните операции са сред модните тенденции, опасни за здравето, каквито бяха и прекалено тесните дънки и корсетите, коментират специалистите.